Kobilice, Ogri in kuga

Kobilice, Ogri in kuga

Veliko škode so mestu prizadele tu­di kobilice, ki so se dve leti zaporedo­ma pojavile v velikih rojih in pogrizle vse, kar je bilo zelenega. Pojavila se je silna lakota, ki je prizadela kme­te in  tudi meščane. Zelo nadležni so bili tudi vojaki, na­stanjeni po kmečkih in meščanskih hišah, ko so se pripravljali na vojsko z Ogri. Hoteli so dobro jesti in piti, a nič plačati.

V letih 1680 in 1715 je v Pliberku morila kuga. Iz zapisov je razvidno, da je za kugo v letu 1680 umrlo 82 Pliberčanov. Leta 1715 se je kuga širila iz Velikovca. Pozimi je namreč Drava zamrznila, tako se je bolezen hitro razširila po vsej Podjuni. V mestu Pliberk je od 616 prebivalcev umrlo 216 ljudi. Mrliče so pokopavali v množičnem grobu pred mestom.  Po zaprtju grobišča so preživeli na tem kraju postavili kužno znamenje. Na glavnem trgu v Pliberku na kugo spominja velik spomenik iz marmorja iz leta 1724, postavljen po zaobljubi za končno umiritev kuge v letu 1715.

Kot pri vseh župnijskih cerkvah je bilo tudi prvotno pliberško pokopališče okoli cerkve, njeni dobrotniki pa so našli zadnje prebivališče celo v njej. Da bi izboljšali higienske razmere v Pliberku, so med epidemijo kuge prepovedali pokopavanje mrličev okoli farne cerkve,   uporabili so pokopališče v Nonči vasi.

Pokopališče ob cerkvi so opustili leta 1805. V letu 1862 so uredili novo pokopališče pod Libičem, slednjega so leta 1899 za 3.600 goldinarjev razširili in postavili pokopališko kapelo.