Forma viva

Forma viva

Forma viva
Med letoma 1964 in 2014 je na Ravnah na Koroškem potekalo več kiparskih simpozijev Forma viva. Domači in tuji umetniki so ustvarjali skulpture iz železa in jekla, dveh materialov, ki sta značilna za industrializirano Mežiško dolino. Skulpture so potem postavili v krajih Mežiške doline. Tri stojijo tudi v  občini Prevalje. 
Prva je iz leta 1970 in je zgodnje delo kiparja Ernsta Eisenmayerja,  samoukega angleškega kiparja avstrijskega porekla. Skulptura stoji ob glavni cesti skozi Prevalje. Z idejo dvojnih vrat, kot je poimenoval svoj izdelek, se je spretno poigral z izmuzljivim negativnim kiparskim prostorom in minimalistično učinkovite masivne jeklene traverze povezal v umirjeno, kultivirano likovno formo. Rdeče pobarvana skulptura stoji ob glavni cesti zahodno od Ahaca, lokacija ni najbolj posrečena, saj je prostorsko premalo izpostavljena. 
Druga »prevaljska forma viva« stoji pred Osnovno šolo Franja goloba Prevalje, leta 1984 jo je izdelal  irski kipar Jima Buckley.  Skulpturo sestavljata gigantski obroč in steber iz jeklenih cevi velikega premera. Umetnik je oba temeljna elementa med seboj povezal in dosegel dinamično interakcijo med obema koordinatama človeškega dojemanja prostora. Elementa je med seboj spel z verigo in tako njegova skulptura spominja na otroški vrtiljak. 
Tudi tretja »prevaljska forma viva« je iz leta 1984, njen avtor je  ameriški  kipar Gary C. Dwyer. Ta skulptura stoji ob glavni cesti na Poljani. Skulptura ponazarja dva velika jeklena kvadra, počivajoča na dveh gomilah. Kvadra sta se nasilno razklenila in sta z grozečimi ostmi obrnjena drug proti drugemu, s čemer simbolizirata dramatičnost ob koncu druge svetovne vojne na tem območju.
Vir: Forma viva Ravne na Koroškem: 1964 - 1989: Stalna zbirka Koroškega muzeja Ravne, Ravne na Koroškem, 1999.