Golob, Stanko,

glasbenik;kulturni delavec;zborovodja 

Slika 
01.01.1921, Črna na Koroškem, Slovenija 28.12.1999, Prevalje
Bil je izjemen glasbeni talent, eden prvih pevovodij na Koroškem, poučeval je različne glasbene inštrumente v glasbeni šoli, med drugim član salonskega orkestra, ki je sodeloval pri uprizoritvah operet v Mežici (Tam na gorah, Pri belem konjičku, Mala Floramy in drugih odmevnih postavitvah v Mežici).  

Življenje in delo

Bil je eden najpomembnejših glasbenikov svojega časa v dolini. Živel je na Prevaljah, kjer je pokopan. Oče rudar Jožef, mati Marija roj. Koprivnik; bratje Ivan, Viktor, Jožef [Pepi], sestre Ančka por. Krulec, Milka por. Ischepp in Marija por. Čop. Poročen je bil s šiviljo Marijo roj Žager; sin športnik, ekonomski tehnik Danilo Golob (gl. čl.) in hči dipl. vzgojiteljica Marija por. Klančnik.

Po osnovni šoli v Podpeci se je v Obrtni frizerski šoli v Dravogradu izučil za frizerja in brivca (1937) in nato v poklicni šoli za kovinostrugarja. Po vojni je ob delu končal Srednjo komercialno šolo na Prevaljah. Od leta 1942 je bil zaposlen kot frizer v Celovcu, po vojni je bil poslovodja pri Špedtransu Maribor na Prevaljah, pri gradbenem podjetju Stavbenik kot mezdni knjigovodja in pri Rudniku Mežica kot referent prodaje akumulatorjev. Leta 1943 je bil v Celovcu mobiliziran v nemško vojsko, poslali so ga na rusko fronto, kjer ga je kmalu zajela Rdeča armada, odvedli so ga v ujetniško taborišče, od koder se je leta 1946 vrnil s transportom v Jugoslavijo. Bil je izjemen glasbeni talent. Po vojni je bil eden prvih pevovodij na Koroškem. Poučeval je različne glasbene inštrumente v glasbeni šoli na Ravnah, v osnovni šoli na Prevaljah in v Avstriji. Bil je član Pihalnega orkestra Rudnika Mežica (1951–1987), član salonskega orkestra, ki je sodeloval pri uprizoritvah operet v Mežici (Tam na gorah, Pri belem konjičku, Mala Floramy …), predsednik DPD Svobode Prevalje in član gledališke skupine.

 

Dosežki in bibliografija

Pripoved vojaka Slovenca, mobiliziranega v nemško vojsko. – V: Nemška mobilizacija Slovencev v drugi svetovni vojni. 4. zbornik, 1998. 

Priznanja in nagrade

Zlata Gallusova značka za uspešno delo na področju glasbe; bronasti, srebrni in zlati Vorančev spominek in druga priznanja. 

Viri in literatura

Podatki hčerke Marije in drugi viri. – Marija Suhodolčan Dolenc @ Margareta Jukič: Biografski leksikon občine Prevalje, Prevalje 2005.