Galinec, Ivan,

glasbenik;kulturni delavec;športni delavec 

Slika 
20.01.1910, Ivanec, Hrvaška 01.01.1967, Slovenj Gradec

Bil je pobudnik za začetek nogometa na Prevaljah, vodil je nogometno sekcijo vse do NK Korotan; pomembno je njegovo delovanje pri godbi na pihala in tamburaški sekciji.

 

 

 

 

Življenje in delo

Ivan Galinec je zelo pomena osebnost za razvoj športa na Prevaljah. Oče krojač Štefan, mati Cecilija roj. Milić; brata Štefan, Josip, sestri Gabrijela in Draga. Poročen je bil s frizerko Berto roj. Šahman; sin častnik trgovske mornarice Štefan, hčerke frizerka Marija por. Konič [dolgoletna članica tamburaškega orkestra na Prevaljah], univ. dipl. ekonomistka Karolina por. Potočnik, ekonomska tehnica Tatjana por. Botolin in Ivica. Osnovno šolo je obiskoval v Ivanovcu in se izučil frizerske obrti v Zlataru [Hrvaško Zagorje] ter opravil mojstrski izpit v Celju. Leta 1932 je iz Ivanovca prišel na Prevalje in odprl frizerski salon. Po prihodu na Prevalje, je kot velik ljubitelj nogometa, postal pobudnik za začetek nogometa na Prevaljah (1933). Med vojno je sodeloval s partizani, zbiral je sanitetni material, zdravila in oblačila. Po drugi svetovni vojni je vodil nogometno sekcijo na Prevaljah, treniral mlade igralce, bil njihov strokovni in duhovni vodja, plačeval potovanja na tekme tistim, ki niso imeli denarja, deloval je vse do ustanovitve Nogometnega kluba Korotan (1945–1954). Pomembno je njegovo delovanje na glasbenem področju. Bil je član godbe na pihala na Prevaljah in njen kapelnik (1945–1967) ter član tamburaške sekcije. Pri svojem delovanju je znal navduševati ljudi in zbirati somišljenike. Godbenike je učil igrati po notah, nekatere je tudi gmotno podpiral. 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Zlato Gallusovo odličje, podeljeno posthumno, za dolgoletno delo na področju glasbene dejavnosti (1975); imenovanje za častnega dosmrtnega predsednika Pihalnega orkestra Prevalje (1954). 

Viri in literatura

Podatki hčerke Marije in drugi viri. – 70 let nogometa na Prevaljah, 1933–2003. [Almanah]. – Pihalni orkester, Prevalje, 1984. [Almanah]. – Ob 75-letnici Pihalnega orkestra Prevalje, 2004. [Almanah].