Drevenšek, Jože,

metalurg;športni delavec 

Slika 
18.09.1937, Gerečja vas pri Ptuju, Slovenija 15.12.2003, Prevalje
Področje Jožeta Dreveška je bilo izobraževanje novo zaposlenih za potrebe Železarne; veliko je pripomogel k ustanovitvi samostojnega Odbojkarskega kluba Prevalje, ki je že desetletje eden najuspešnejših klubov v državi.  


 

Življenje in delo

Od leta 1957 je živel na Prevaljah. Oče kmet Jurij, mati Ivana roj. Zupanič. Bil je eden izmed osmih otrok. Poročen je bil s Tilko roj. Lodrant; sin ing. konstruktor Marko, hčerki mag. farmacije Polona in višja medicinska sestra Marta.

Po osnovni šoli v Hajdini pri Ptuju je končal Metalurško industrijsko šolo na Ravnah na Koroškem in bil livar-ročni oblikovalec. Ob delu je nadaljeval s šolanjem in diplomiral na Višji šoli za organizacijo dela v Kranju. Zaposlen je bil v Železarni Ravne in Srednji kovinarski šoli Ravne do upokojitve. Njegovo področje je bilo izobraževanje na novo zaposlenih za potrebe Železarne. Na Ravnah, kjer je bilo pestro športno življenje, je bil dvanajst let aktiven igralec v rokometnem klubu Fužinar. Z Raven se je preselil na Prevalje, kjer se je vključil v delo odbojkarske sekcije pri TVD Partizan (1975), bil trener in organizator ženske odbojkarske ekipe in pomočnik pri moški odbojkarski ekipi do njenega odhoda na Ravne. Bil je član odbora društva Partizan in veliko je pripomogel k ustanovitvi samostojnega Odbojkarskega kluba Prevalje. Deloval je v vlogi trenerja, organizatorja, koordinatorja in načrtovalca kluba, vodil arhiv, skrbel za opremo in iskal sponzorska sredstva. Veliko svojega športnega znanja je namenil najmlajšim tekmovalkam, ki so dosegale odlične športne rezultate tudi na državni ravni.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Zlato priznanje za šport Občine Prevalje za prispevek pri razvoju športa v občini (2001). 

Viri in literatura

Podatki žene Tilke in drugi viri. – Jože Drevenšek. [Ob podelitvi zlatega priznanja za šport Občine Prevalje]. – V: Prevaljske novice, 2000/2001, št. 2.– Marija Suhodolčan Dolenc @ Margareta Jukič: Biografski leksikon občine Prevalje, Prevalje 2005.