Dretnik, Ivan,

družbenopolitični delavec;kulturni delavec 

Slika 
21.08.1906, Leše, Slovenija 19.11.1993, Leše
Bil je soustanovitelj Delavskega kulturno-prosvetnega društva Svoboda na Lešah (1921), vodja tamburašev, član igralske skupine, član godbe na pihala na Lešah in Prevaljah, organizator kulturnih prireditev in gonilna sila kulturnega življenja na Lešah. 

Življenje in delo

Živel je na Lešah. Oče rudar Matevž, mati Marija roj. Prosen. Poročen je bil s Štefko roj. Seifried; hčerka pesnica in družbena delavka Berta Pavlinec roj. Dretnik.

Po osnovni šoli na Lešah in Prevaljah se je zaposlil kot rudar in tesar v rudniku na Lešah, zatem v rudniku Holmec, v rudniku Wiesenau [v Avstriji] in bil nato zaposlen do upokojitve pri gradnji Vodnega rova na Prevaljah. Bil je soustanovitelj Delavskega kulturno-prosvetnega društva Svoboda na Lešah (1921), vodja tamburašev, član igralske skupine, član godbe na pihala na Lešah in Prevaljah, organizator kulturnih prireditev in gonilna sila kulturnega življenja na Lešah.

 

Dosežki in bibliografija

Uprizoritve iger, v katerih je igral: E. Kristan: Zvestoba, E. Gangl: Sin, I. Cankar: Hlapec Jernej in njegova pravica, Prisega ob polnoči, Gostilničar pri sv. Roku, Tihotapci, Nedeljski divji lovec, Bratomor na Metnavi, Sirota Marica, Lovski tat, Dve nevesti, Črna žena, Zdravnik in njegov strežnik, Moškrič: Rdeče rože … 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Podatki hčerke Berte in drugi viri. – Ivan Dretnik. – V: Srečno! Srečanje rudarjev leškega rudnika. Leše, 1984, str. 25. (Kot 10-letni deček je služil med počitnicami za pastirja. Ko je dopolnil 15 let, se je zaposlil v leškem premogovniku. Delal je v Frančiškovem rovu kot »laufar« in nakladač in tudi v rovu Barbara, Ko je rudnik prenehal obratovati, je bil med ustanovitelji Rudarske zajednice in tudi njen odbornik …)