Čreslovnik Kotnik, Marija,

 športna delavka;vzgojiteljica

Slika 
09.11.1947, Prevalje ,
Aktivna družbena delavka na številnih področjih, mentorica športnih dejavnosti za tretje življenjsko obdobje. 

Življenje in delo

Oče rudar Blaž Hancman [dobitnik priznanja Občine Prevalje za delo v pogrebni dejavnosti], mati Alojzija roj. Pristovnik; brata strojni tehnik Leon, učitelj športne vzgoje in računalnikar Branko, sestra predmetna učiteljica matematike Heda Pristovnik por. Rozman. Poročena je z modelnim mizarjem Antonom Čreslovnikom in bila poročena s ključavničarjem Jožetom Kotnikom; sin univ. dipl. inženir geologije, doktor okoljskih znanosti, raziskovalec na Institutu Jožef Stefan, Jože Kotnik, hčerki profesorica pedagogike in sociologije Katarina Kotnik por. Ivačič in droktorica medicine Barbara Čreslovnik.

Osnovno šolo je obiskovala na Prevaljah, kjer je bila med prvimi desetimi bralci in dobitniki Prežihove bralne značke [22. 5. 1961]. Srednjo vzgojiteljsko šolo je končala v Mariboru (1967). Zaposlila se je v vrtcu na Ravnah (1967) in pozneje na Prevaljah v vrtcu Pod gonjami (1980), kjer je bila vodja enote od leta 1991 do upokojitve leta 2002. Leta 1995 je pridobila naziv svetovalka. Od leta 1959 je članica Planinskega društva Prevalje, opravila je letni in zimski vodniški tečaj za mladinske planinske vodnike in vodila izlete v okviru akcije "ciciban planinec - ringaraja". Je aktivna članica upravnega odbora Planinskega društva in skrbi za povezavo med vrtcem in Planinskim društvom. Že v osnovni šoli je bila članica uspešnega fotoamaterskega krožka [vodil ga je prof. Stanko Kotnik] in bila pozneje članica Foto-kino kluba na Ravnah na Koroškem. Njene fotografije so bile  objavljene v Koroškem fužinarju, Večeru, Otroku in družini; s fotografijami in krajšimi prispevki je seznanjala javnost o delu v vrtcu. Opravila je izpite za "prednjaka za delo s predšolskimi otroki" in izpit za vaditelja športno-rekreativnih programov za ženske. Po upokojitvi je družbeno zelo aktovna, deluje kot mentorica skupine starejših pri športnem društvu Partizan Prevalje. Bila je članica Turističnega društva Prevalje, bila članica upravnega odbora Društva prijateljev mladine občin Prevalje in Ravne in je članica društva za biodinamično gospodarjenje Ajda v Dravogradu.

 

Dosežki in bibliografija

Gibčnost, zdravje in prijateljstvo. Petnajst let rekreacije starejših žensk na Prevaljah. – V: Koroški fužinar, 2004, št. 1. – Druženje, vadba v telovadnici, pohodništvo in kegljanje starejših žensk na Prevaljah. – V: Prevaljske novice, 2006, št. 9. 

Priznanja in nagrade

Priznanje koroškega meddruštvenega odbora za vestno vzgajanje najmlajših planincev – cicibanov; priznanje ob 80-letnici obstoja Planinskega društva Prevalje; bronasti in srebrni častni znak Planinske zveze Slovenije; zahvala Občine Ravne na Koroškem za prizadevno delo na področju telesne kulture; zlati znak Zveze prijateljev mladine Slovenije (2004). 

Viri in literatura

Osebni podatki in drugi viri. – Čibron Kodrin, Andreja: Korošicam približala koroške gore. Marička Čreslovnik polno živi tretje življenjsko obdobje. – V: Večer, 12. 12. 2012, št. 287.