Aschenbrenner, Heinz ,

arhitektka 

Slika 
03.01.1908, Guštanj, Ravne na Koroškem, Slovenija 2011, Celovec

Bil je zelo priljubljen splošni zdravnik na Prevaljah; leta 1941 je odprl v Celovcu privatno ordinacijo, kjer je v prvih povojnih letih zastonj zdravil izgnance iz Mežiške doline.

 

Življenje in delo

Žiivel je v Celovcu. Oče višji knjigovodja v jeklarni grofa Thurna v Guštanju Franz. [V prvi svetovni vojni je bil na fronti v Galiciji in nato šest let v ruskem ujetništvu. Leta 1921 je na prošnjo grofa Thurna zopet prevzel vodstvo komerciale v ravenski jeklarni in bil na tem položaju do smrti (1904–1942)]. Mati učiteljica Helena roj. Dobrounig. Žena Trude Schütz.

Po nemški osnovni šoli v Guštanju je končal gimnazijo v Št. Pavlu v Labotski dolini (1926), nato doštudiral medicino v Gradcu, služil vojaški rok v Ljubljani, bil vojaški zdravnik v Makedoniji in opravil v Zagrebu izpit za sanitetnega poročnika v rezervi. Leta 1933 je postal privatni splošni zdravnik na Prevaljah, porodničar in zobozdravnik. Leta 1938 je zaprosil za dovoljenje, da se izseli v Avstrijo, ker na Prevaljah ni imel eksistenčne osnove. Po privatni praksi v Mallnitzu je leta 1941 odprl v Celovcu veliko privatno ordinacijo, kjer je v prvih povojnih letih zastonj zdravil izgnance iz Mežiške doline, dobrodošli pa so bili tudi znanci z Raven in Prevalj, ki so se oglašali pri njem.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Anton Kreuzer: Eiche und Linde. Die deutschsprachigen Untersteirer und Miesstaler und ihr Schicksal nach 1918. Klagenfurt, 1998. – [Hrast in lipa. Nemško govoreči s spodnje Štajerske in Mežiške doline in njihova usoda po 1918].