Motnik, Marko, doktor muzikoloških znanosti

glasbenik;raziskovalec 

Slika 
21. 05. 1976, Slovenj Gradec, Slovenija ,

Motnik, Marko, orglavec, čembalist in muzikolog (1976); živi na Dunaju; leta 2010 je na Univerzi na Dunaju uspešno zaključil doktorski študij iz muzikoloških znanosti; sodeloval je v znanstvenih projektih za različne ugledne inštitucije kot so Saška akademija znanosti v Leipzigu, Avstrijska akademija znanosti na Dunaju, Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani in glasbeni arhiv Esterházy na Gradiščanskem in sodeluje pri raziskovalnem projektu na Univerzi za glasbo na Dunaju, kjer se ukvarja z glasbeno kulturo v času Marije Terezije. Promovira slovensko glasbo na tujem.

 

Življenje in delo

Motnik, Marko, orglavec, čembalist in muzikolog. *Slovenj Gradec, 21. 5. 1976; živi na Dunaju. Oče Anton, mati Danica roj. Sterkuš; sestra univ. dipl. inženirka Iris por. Šernek.

Po osnovni šoli na Prevaljah je maturiral na Gimnaziji na Ravnah na Koroškem (1995). Med šolanjem je končal nižjo glasbeno šolo na Ravnah in Srednjo glasbeno šolo Fran Korun-Koželjski v Velenju in diplomiral iz predmeta orgle (1995). Študiral je na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, opravil diplomo iz koncertnega predmeta orgle (2001) in diplomo na Oddelku za instrumentalno pedagogiko z glavnim predmetom čembalo (2003) ter zaključil podiplomski študij (magisterij) orgel in čembala (2005 in 2006). Leta 2010 je na Univerzi na Dunaju uspešno zaključil doktorski študij iz muzikoloških znanosti z obsežnim delom o Jacobusu Handlu-Gallusu. Med leti 2010 in 2014 je opravljal delo univerzitetnega asistenta za historično muzikologijo na Inštitutu za muzikologijo na Univerzi na Dunaju. Sodeloval je tudi v znanstvenih projektih za različne ugledne inštitucije kot so Saška akademija znanosti v Leipzigu, Avstrijska akademija znanosti na Dunaju, Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani in glasbeni arhiv Esterházy na Gradiščanskem. Trenutno dela pri raziskovalnem projektu na Univerzi za glasbo na Dunaju, kjer se ukvarja z glasbeno kulturo v času Marije Terezije. V zadnjih letih je poleg dveh monografij objavil tudi vrsto glasbenih edicij ter odmevnih znanstvenih člankov, v katerih obravnava različne aspekte glasbene zgodovine od srednjega veka do 19. stoletja. Predaval je na mednarodnih muzikoloških simpozijih v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, na Češkem in na Slovaškem. Kot muzikolog se zanima predvsem za starejšo glasbeno zgodovino, cerkveno glasbo, izvajalsko prakso, historični ples in tudi glasbo v preteklosti na slovenskem ozemlju.

Kot organist in čembalist se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Sloveniji, na Hrvaškem in drugod. Koncertno se udejstvuje kot orglavec in čembalist, solo in v komornih zasedbah, doma in na tujem. Posnel je orgelsko glasbo za nacionalno in lokalne TV- in radio hiše. Več let je deloval kot organist na baročnih orglah iz leta 1714 v farni cerkvi sv. Mihaela na Dunaju. Promovira slovensko glasbo na tujem.

 

 

Dosežki in bibliografija

V zadnjih letih je poleg dveh monografij objavil tudi vrsto glasbenih edicij ter odmevnih znanstvenih člankov, v katerih obravnava različne aspekte glasbene zgodovine od srednjega veka do 19. stoletja.

Glej cobiss!

 

Priznanja in nagrade

Priznanja mdr.: dvakratna štipendija Ministrstva za kulturo RS za študij v tujini; štipendija sklada Alban Berg-Stiftung na Dunaju; 1. nagrada mladih glasbenikov Slovenije (1994), 2. nagrada mladih glasbenikov Slovenije (1997) in 3. nagrada mladih glasbenikov Slovenije (2000). 

Viri in literatura

Viri: Osebni podatki in drugi viri. – Rudi Mlinar: Čudoviti svet orgelske glasbe. Predstavitev mladega umetnika Marka Motnika. – V: Koroški fužinar, 1998, št. 2.