Debelak, Marija,

 rudarka

Slika 
30. 01. 1884, Prevalje 23. 10. 1988, Prevalje

Debelak, Marija, rudarka, nekoč najstarejša Prevaljčanka (1884-1988), ki je delala v leškem premogovniku; zanimiva osebnost, ki je s svojimi spomini ohranila kronistom marsikateri podatek in zgodovine leškega rudnika in Prevalj.

 

Življenje in delo

Debelak, Marija, nekoč najstarejša Prevaljčanka. *Prevalje, 30. 1. 1884; †Prevalje, 23. 10. 1988; živela je na Prevaljah, pokopana je v Libeličah. Mati šivilja Pavla; sin Rudi in hči Rozalija. Že v mladosti je morala služiti na kmetijah in bila pozneje kuharica pri gospodi na Bledu in v Celovcu. Nekaj časa je delala v leškem premogovniku in najdlje na žagi Korotan na Prevaljah. Po upokojitvi se je po kratkem bivanju pri hčerki v Libeličah vrnila na Prevalje (1962) in od takrat je zanjo skrbela "najbolj človekoljubna Prevaljčanka" Anica Meisterl. Rada je prebirala časopisje in knjige in bila hvaležna, da je lahko ob svoji dobrotnici dočakala 104 leta in doživljala razvoj svojega rojstnega kraja. Viri: Julija Marošek, Sandra Pogorevčnik: Najstarejša Prevaljčanka. – V: Vigred, 1983/1984, št. 2. - Franc Rotar: Ne živim samo zase. (Pogovor s stoletno Marijo Debeljak s Prevalj). – V: Koroški fužinar, 1984, št. 2. – Franc Rotar: Stoenoletna Marija Debeljak s Prevalj. – V: Koroški fužinar, 1985, št. 3. – Zares častitljiva starost. 104-letna Marija Debelak s Prevalj. – V: Koroško zdravstvo, 1988, št. 5-6. – Hubert Močivnik: Spomin na Marijo Debelak. – V: Viharnik, 1989, št. 1. – Marija Debelak. – V: Srečno! Srečanje rudarjev leškega rudnika. Leše, 1984, str. 25. (V premogovniku na Lešah je prebirala premog. Delala je pri okrogli mizi, kjer so štiri delavke prebirale premog in ga sortirale. Čez tri leta so jo v rudniku odslovili, ker je primanjkovalo dela. Preživljala se je tako, da je pekla krofe (krape) za lepe nedelje in žegnanja pri okoliških cerkvah. Ker ni imela dovoljenja za prodajo, so jo lovili žandarji. Zanjo se je zavzel slaščičar in medičar – 'cukerpeker' – Kotnik, češ da mora tudi ona od česa živeti.) 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Viri: Julija Marošek, Sandra Pogorevčnik: Najstarejša Prevaljčanka. – V: Vigred, 1983/1984, št. 2. - Franc Rotar: Ne živim samo zase. (Pogovor s stoletno Marijo Debeljak s Prevalj). – V: Koroški fužinar, 1984, št. 2. – Franc Rotar: Stoenoletna Marija Debeljak s Prevalj. – V: Koroški fužinar, 1985, št. 3. – Zares častitljiva starost. 104-letna Marija Debelak s Prevalj. – V: Koroško zdravstvo, 1988, št. 5-6. – Hubert Močivnik: Spomin na Marijo Debelak. – V: Viharnik, 1989, št. 1. – Marija Debelak. – V: Srečno! Srečanje rudarjev leškega rudnika. Leše, 1984, str. 25. (V premogovniku na Lešah je prebirala premog. Delala je pri okrogli mizi, kjer so štiri delavke prebirale premog in ga sortirale. Čez tri leta so jo v rudniku odslovili, ker je primanjkovalo dela. Preživljala se je tako, da je pekla krofe (krape) za lepe nedelje in žegnanja pri okoliških cerkvah. Ker ni imela dovoljenja za prodajo, so jo lovili žandarji. Zanjo se je zavzel slaščičar in medičar – 'cukerpeker' – Kotnik, češ da mora tudi ona od česa živeti.)