Berložnik, Jurij,

novinar;pravnik 

Slika 
19. 05. 1978, Slovenj Gradec ,
Berložnik, Jurij (1978); novinar, radijski napovedovalec, povezovalec prireditev, novinar Večera (1978); bil je eden najprepoznavnejših radijskih napovedovalcev in komentatorjev Koroškega radia, je povezovalec prireditev, od 2010 je novinar ČP Večer, kjer pokriva s svojimi članki Koroško; sodeluje v ekipi Sincronia Team za sinhronizacijo risank. 

Življenje in delo

Berložnik, Jurij, radijski napovedovalec, povezovalec prireditev. *Slovenj Gradec, 19. 5. 1978; živi na Prevaljah. Oče samostojni podjetnik Silvo, mati Veronika roj. Godec; brata Marko in Peter.

Osnovno šolo je obiskoval na Prevaljah in maturiral na Gimnaziji na Ravnah na Koroškem (1997) in diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, smer javno pravo (2005). Že v gimnazijskih letih se je pričel ukvarjati z javnim nastopanjem, recitiranjem, vodenjem in povezovanjem raznih prireditev. V letu 1995 se je prijavil na avdicijo Koroškjega radia Slovenj Gradec in od takrat je nepogrešljiv napovedovalec in glas Koroške. S Koroškim radiem je sodeloval ves čas študija, s svojim značilnim vodenjem in napovedovanjem oddaj, v katere je vpletal satiro in samoironijo, se je vrasel v koroške domove in postal eden najprepoznavnejših in nepogrešljivih voditeljev Koroške. Kor samostojni podjetnik organizira dogodke, kulturne prireditve, pripravlja scenarije, spremna besedila za koncertne nastope in druge dogodke na Koroškem, kot prepoznaven voditelj vodi najodmevnješe prireditve na Koroškem, v zadnjih letih pa se je kot voditelj uveljavil tudi drugod po Sloveniji, predvsem na prireditvah vsedržavnega značaja v Ljubljani. Od leta 2010 je zaposlen kot novinar pri časopisnem podjetju Večer, kjer s svojimi članki pokriva Koroško. Od leta 2012 je del ekipe Sincronia Team, kjer je skupaj s sodelavci v slovenščino sinhroniziral že preko 30 tisoč minut risank, ki se vrtijo na televizijskih programih Planet TV in Minimax. 

 

Dosežki in bibliografija

Bibliografija: pripravlja scenarije, spremna besedila za koncertne nastope in druge dogodke na Koroškem; z novinarskimi članki pri ČP Večer pokriva koroško področje. 

Priznanja in nagrade

Priznanja mdr.: po mnenju poslušalcev Koroškega radia Slovenj Gradec je dvakrat dosegel tretje mesto na tekmovanju za osebnost leta na Koroškem (2001, 2002). 

Viri in literatura

Viri: Osebni podatki in drugi viri. – Brane Šalamon: »V etru pridem laže do besede kot doma.« Izberite svoje najbolj priljubljene voditelje radijskih programov. Akcija. – V: Nedeljski dnevnik, 2008, št. 22.