Gutman , Franc,

igralec;kulturni delavec;metalurg;režiser 

Slika 
01. 12. 1946, Maribor 04. 09. 1999, Slovenj Gradec

Gutman, Franc, igralec, režiser (1946--1999); kot predstavnik osnovnošolcev, mladincev, je bil član prve komisije Prežihove bralne značke (1961); bil je eden vidnejših ustvarjalcev gledališke skupine Prevalje-Mežica.

 

 

Življenje in delo

Gutman, Franc, igralec, režiser. *Maribor, 1. 12. 1946; †Slovenj Gradec, 4. 9. 1999; živel je na Prevaljah, kjer je pokopan. Oče lesni strugar Franc, mati Marija roj. Štern [bila je igralka pri Katoliškem prosvetnem društvu na Fari]; brat arhitekt Zdravko. Poročen je bil s trgovko Albino roj. Gošar; sinova inštruktor potapljanja, fotograf, svetovni popotnik Damjan Gutman in športni delavec Dejan. Osnovno šolo je obiskoval na Prevaljah. Kot predstavnik osnovnošolcev, mladincev, je bil član prve komisije Prežihove bralne značke pri pogovoru z učenci o prebranih knjigah (21. 5. 1961).

Po osnovni šoli je končal Metalurško industrijsko šolo (1963) in delovodsko šolo, strojna smer (1982) na Ravnah na Koroškem. Zaposlen je bil v Železarni Ravne, Oprema, d. o. o. kot strokovni delavec v pripravi dela. Bil je vsestranski športnik, ukvarjal se je s potapljanjem, bil član Planinskega društva Prevalje in član Gorske reševalne službe, postaje Prevalje za Mežiško dolino, član Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje, Taborniškega odreda Modri encijan na Prevaljah, sodnik porotnik in član gledališke skupine Prevalje-Mežica kot igralec in režiser. Z gledališčem se je srečal že v tretjem razredu osnovne šole v predstavi Čudežni pisalni strojček in navdušenje za gledališče ga je spremljalo vse življenje. Po srednji šoli se je aktivno vključil v gledališko dejavnost na Prevaljah, kjer je v Gledališki skupini Prevalje-Mežica DPD Svobode Prevalje in pozneje KD Prevalje režiral in odigral dvajset različnih vlog.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Priznanja mdr.: bronasti in srebrni Vorančev spominek; bronasta in srebrna Linhartova značka; izredna bronasta Prežihova plaketa kot priznanje za številne igralske stvaritve in sodelovanje v poživljenem kulturnem utripu doline (1988). Uprizoritve, v katerih je sodeloval: S. Rozman: Čudežni pisalni strojček, P. Ustinov: Komaj do srednjih vej (1974/1975) [s to predstavo so nastopili na Festivalu gledaliških amaterjev Jugoslavije v Trebinju], Leopold Suhodolčan: Srečna hiša Doberdan (1973/1974), C. Goldoni: Sluga dveh gospodov [s to predstavo so nastopili na "Večerih bratstva" v Prizrenu] (1969/1970), M. Štefanec: Večna lovišča (1973/1974), Jurčič- Sornik: Deseti brat (tudi režiral) (1996/1997), Dragutin Dobričanin: Skupno stanovanje (1998/1999). 

Viri in literatura

Podatki žene Albine in drugi viri. – Rudi Mlinar: Franc Gutman, igralec, režiser - predvsem pa človek. – V: Koroški fužinar 1999, št. 1.