Rek, Karel,

gasilec 

Slika 
06. 05. 1911, Breg, občina Rožek Avstrija neznan, Slovenj Gradec

Rek, Karel, dimnikarski mojster, gasilec; bil je eden prvih dimnikarskih mojstrov na območju Mežiške doline; med vojno je deloval kot kurir za NOB;  bil pobudnik in graditelj planinskega doma na Uršlji gori.

 

Življenje in delo

Rek, Karel, dimnikarski mojster, gasilec. *Breg [občina Rožek, Avstrija], 6. 5. 1911; †Slovenj Gradec; živel je na Prevaljah, kjer je pokopan. Oče Karl Röck, mati Marija roj. Moser. Poročen je bil z Ano roj. Kralj; sinova avtomehanik in samostojni podjetnik Drago, avtomehanik Roman, hčerki defektologinja Manica por. Kojc in defektologinja Vojka por. Mauc.

Za dimnikarja se je šolal pri mojstru Viljemu Grögerju v Studencih pri Mariboru (1925–1928) in opravil mojstrski izpit pri Zbornici za trgovino, obrt in industrijo v Ljubljani (1936). Bil je eden prvih dimnikarskih mojstrov na območju Mežiške doline, opravljal je dimnikarske posle za občine Prevalje, Šentanel, Libuče, Mežico, Črno in Koprivno. Iz njegove obrti se je razvilo današnje podjetje Eko dim. Med vojno je med opravljanjem dimnikarske dejavnosti deloval kot kurir za NOB. Ker vajencu ni pustil nositi uniforme "Hitler-Junge", je bil v gestapovskih zaporih v Dravogradu in Celovcu. Pred drugo svetovno vojno je bil član društva Sokol in po vojni poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje (1945–1948), bil pobudnik in graditelj planinskega doma na Uršlji gori. Zaradi nasprotovanja totalitarnemu sistemu KPJ po osvoboditvi mu je ta kršil osnovno človekovo pravico, pravico do dela.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Podatki sina Draga Reka.