Sitter, Friderik,

športni delavec;trgovski poslovodja 

Slika 
04. 12. 1904, Šentjakob v Rožu 09. 09. 1982 , Prevalje

Sitter, Friderik, je bil eden najbolj uspešnih telovadcev društva Sokol; bil je udeleženec športnih iger sokolov Evrope v Pragi (1934);  v prvem zasebnem kinematografskem podjetju Rozman na Prevaljah je bil kinoperater; med 2.  svetovno vojno je pomagal partizanom. 

 

 

Življenje in delo

Sitter, Friderik, [tudi Fric] telovadec. Živel je na Prevaljah, kjer je pokopan. Mati Marija Sitter por. Rozman. Poročen je bil z Jožefo roj. Krpač.

Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju in se izučil za trgovca. Pred drugo svetovno vojno in med njo je bil trgovec v trgovini pri Brančurniku in kot vodja zasebne trgovine je omogočil, da so mu partizani dvakrat izpraznili trgovino, za kar je prejel obveznice OF. Med vojno je bil mobiliziran v žandarsko službo, po vojni pa je bil poslovodja na Rimskem vrelcu v Kotljah in poslovodja v poslovalnicah trgovskega podjetja Korotan oziroma Merx. Bil je izvrsten telovadec pri telovadnem društvu Sokol in udeleženec športnih iger sokolov Evrope v Pragi (1934). Bil je tudi kinooperater v prvem zasebnem kinematografskem podjetju Rozman na Prevaljah [pri gostišču Rupar].

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Priznanja mdr.: medalja za orodno telovadbo na evropskem prvenstvu v Pragi (1934); priznanje OF. 

Viri in literatura

Vir: Podatki Alojza Velunška.