Telcer, Franc ,

alpinist;gorski reševalec 

Slika 
10.11.1918, Prevalje, Slovenija 30.04.2008, Slovenj Gradec

Bil je izjemna osebnost pri oranju ledine prevaljskega alpinizma in gorske reševalne službe, kjer je pustil trajne sledi; urednik publikacij o pohodih slovenskih železarjev in avtor spremnih besedil.

 

Življenje in delo

Živel je na Prevaljah. Oče delavec Franc, mati Marija roj. Juh; sestre Antonija, Frida in Flora por. Štampah. Poročen je z Marijo roj. Kac. Osnovno šolo je končal na Prevaljah in štiri razrede klasične gimnazije v Mariboru.

Leta 1937 se je zaposlil v Thurnovi jeklarni na Ravnah in nato služil vojaški rok v jugoslovanskem letalstvu (1939–1941). Železarni je ostal zvest do upokojitve, ki jo je dočakal 1983 kot obratni knjigovodja. Deloval je v sindikalni organizaciji, bil član delavskega sveta, član upravnega odbora in član Zveze vojaških strešin. Gore je vzljubil že v otroštvu. Prevaljski planinci, prijatelji narave, ki so hodili v hribe, so se včlanili v skavtsko organizacijo, Malgajev steg skavtov na Prevaljah, kasneje pa tudi v Mladinski odsek Planinskega društva Prevalje, ki je bil osnova za nastanek Alpinističnega odseka (AO) okoli leta 1936. AO Prevalje je bil takrat eden od treh AO v Sloveniji! Alpinisti [iz tistega časa najbolj znani: brata Žerak, Miha Rigl, Alojz Kraiger, Maks Dolinšek, Ernest Vauh] so se sprva poizkušali v skalah Jankovca, v Šmohorici na Uršlji gori [kjer je Franc Telcer doživel alpinistični krst], Peci in pozneje v Kamniških planinah in Triglavu. Po drugi svetovni vojni se je planinska ideja spet razmahnila. Planinsko društvo Prevalje je dobilo v upravljanje požgani dom na Uršlji gori, ki so ga 1948 obnovili. Franc Telcer je postal [in ostal dobrih dvajset let] podpredsednik društva ter načelnik AO, ki je združeval od dvajset do trideset Korošcev in v letih 1947 do 1966 je bila t i. zlata doba prevaljskega alpinizma. Leta 1946 so na Prevaljah ustanovili Gorsko reševalno službo, njen načelnik je vseskozi Franc Telcer. Koroški gorski reševalci so bili do leta 1997 v 301 reševalni in iskalni akciji, pomagali so več kot 1500 ponesrečenim smučarjem, žal pa so z gora prinesli tudi 24 preminulih. Gorska reševalna služba na Koroškem je zdaj sodobno opremljena – ima terensko vozilo in reševalci so povezani z radijskimi postajami. Koroških gorskih reševalcev je devetindvajset, imajo zdravnika, vodnika lovskih psov, minerja snežnih plazov in dva reševalca-letalca. Z lastnim delom so 1994 zgradili zavetišče na Grohatu. Na pohodih slovenskih železarjev (do 1997. se jih je udeležilo 36.000 železarjev) je bil Franc Telcer planinski vodnik železarne Ravne in je kot načelnik GRS Prevalje skrbel za varnost. Bil je urednik publikacij o pohodih slovenskih železarjev in avtor spremnih besedil. Bil je izjemna osebnost gorsko-reševalne službe. .

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Bronasti, srebrni in zlati znak ter plaketa Planinske zveze Slovenije; častni znak in plaketa Gorske reševalne službe Slovenije; nagrada Občine Ravne na Koroškem (1975); zlato Klančnikovo priznanje Občine Ravne za prispevek in udejstvovanje na področju športa (1996); priznanje Državnega sveta RS (1992); plaketa Republike Slovenije (1997); srebrni in zlati znak Civilne zaščite RS (1997); častni znak Svobode RS (2002); izbran je bil za najbolj priljubljeno osebnost v Mežiški; Dravski in Mislinjski dolini po enotedenski radijski anketi Koroškega radia (2002); priznanje občine Prevalje za večdesetletno delo na področju gorske reševalne dejavnosti (2007). 

Viri in literatura

Franjo Srebotnik: Skrb za varnost planincev in smučarjev. Obiskali smo požrtvovalnega planinca Franca Telcerja. – V: Večer, 1970, št. 54. – Naši nagrajenci. Zlato Klančnikovo priznanje. Franc Telcer. – V: Naša občina Ravne-Prevalje, december 1996. – Andreja Čibron-Kodrin: Klančnikovo priznanje za Francija Telcerja. – V: Planinski vestnik, 1997, št. 7–8. – Andreja Čibron-Kodrin: Franc Telcer. Dobitnik zlatega Klančnikovega priznanja. – V: Koroški fužinar, 1997, št. 1. – Ivan Praprotnik: Franc Telcer je "naj" Korošec leta 2002. Izbrali so Prevaljčana, ki že skoraj šestdeset let dela in vodi gorsko reševalno službo. V enotedenski radijski anketi Koroškega radia je bil z veliko prednostjo izbran za najbolj priljubljeno osebnost treh dolin v letu 2002. – V: Delo, 2003, št. 2.  Andreja Čibron-Kodrin: Sto planinskih pohodov slovenskih železarjev.  V: Koroški fužinar, 2003, št. 2. 

Marija Suhodolčan Dolenc @ Margareta Jukič:  Biografski leksikon občine Prevalje, Prevalje 2005.