Senčar, Dušan ,

pravnik;športni delavec 

Slika 
10.02.1925, Celje, Slovenija 02.05.2003, Maribor

Bil je ustanovitelj Zlate lisice, smučarskega tekmovanja za ženske za svetovni pokal v Mariboru; navdušen športnik in organizator, ustanovitelji Jugoslovanske smučarske zveze, predsednik Smučarskega kluba Branik in dolgoletni član Mednarodnega olimpijskega komiteja.

 

 

Življenje in delo

Živel je na Prevaljah in v Mariboru, kjer je pokopan. Oče univ. dipl. pravnik, sodnik in notar Dušan Senčar (gl. čl.), mati Ana roj. Plešivčnik. Otroška in mladostna leta je preživel na Prevaljah.

Na smučeh je stal, še preden je hodil v šolo. Prve padce in vzpone je doživljal po hribih v okolici Prevalj. Po zaključenem 5. razredu osnovne šole na Prevaljah se je vpisal na Realno gimnazijo v Mariboru (1936) in kasneje v Gimnazijo v Celovcu (1941). Bil je navdušen smučar, tekmovalec in organizator. V letnem času med počitnicami pa se je ukvarjal z modelarstvom jadralnih letal in balonov. Da bi se izognil aretaciji, je leta 1942 ilegalno odšel v Kosovsko Mitrovico, kamor je bil leta 1941 izseljen njegov oče. Tam se je vključil v narodnoosvobodilni boj in bil po osvoboditvi kot major član zvezne kontrolne komisije v Beogradu, kjer je doštudiral pravo.

Bil je med ustanovitelji Jugoslovanske smučarske zveze in je vodil jugoslovansko odpravo na zimskih olimpijskih igrah 1948 v St. Moritzu. Tri leta kasneje so ga kot političnega zapornika za dve leti zaprli na Golem otoku, nikoli ni izvedel zakaj. Po vrnitvi v Slovenijo je v Mariboru odprl odvetniško pisarno in leta 1956 postal predsednik Smučarskega kluba Branik in leta 1964 je organiziral prvo Zlato lisico v Mariboru. Bil je smučarski zanesenjak, ljubil je publiciteto in publiko in ta ga je spoštovala. Enako uspešno kot v odvetniškem delu je deloval tudi kot organizator smučarskih prireditev: smelost, tveganje in drznost so spremljali njegovo delo. Da je v Maribor pripeljal tekmovanje smučark za svetovni pokal, so zaslužne predvsem njegove zveze in poznanstvo v vrhu mednarodne smučarske organizacije. Da je Sarajevo lahko izvedlo olimpijske igre (1984), je zaslužen Dušan Senčar, ki je bil dolgoletni član mednarodnega Olimpijskega komiteja.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Red zaslug za narod s srebrnimi žarki predsednika Republike Jugoslavije J. B. Tita (1979); Bloudkova plaketa, najvišje športno priznanje Slovenije; Bloudkova nagrada; srebrni častni znak Svobode Republike Slovenije (2000); plaketa Mirana Cizlja; zlati grb mesta Maribor; odlikovanje predsednika Republike Slovenije. 

Viri in literatura

Podatki žene Biserke in Janeza Rifla. – Aljoša Stojič: Oče Zlate lisice Dušan Senčar (1925–2003). – V: Večer, 2003, št. 101. - Marija Suhodolčan Dolenc @ Margareta Jukič: Biografski leksikon občine Prevalje, Prevalje 2005.