Šparemblek, Milko ,

baletni mojster;koreograf;režiser 

Slika 
01.12.1928, Farna vas, Prevalje, Slovenija ,
Šparemblek, Milko, baletni mojster, plesalec, koreograf in režiser ( 1928); je bil eden vodilnih koreografov, umetnik svetovnega slovesa;bil med drugim direktor baletov v Lizboni, Lyonu, Zagrebu in New Yorku v Metropolitanski operi. 

Življenje in delo

Šparmblek, Milko, baletni mojster, plesalec, koreograf in režiser. *Farna vas [Prevalje], 1. 12. 1928; živi v Zagrebu. Oče Franc, mati Ivanka, roj. Kraševec. Poročen je s Spomenko roj. Krunić; sinova David Rene in Daniel Rey. Otroštvo je preživel na Grahovem na Krasu, maturiral v Zagrebu, študiral primerjalno književnost in končal srednjo baletno šolo v Hrvatskem narodnem gledališču v Zagrebu, kjer je bil član in solist baleta za klasični, sodobni in nacionalni repertoar. Leta 1953 je odšel v Pariz, se tam izpopolnjeval v klasičnem baletu in začel nastopati v znanih baletnih skupinah [Janine Charrat, Balet Des Etoiles de Paris, M. Miškovića, Maurice Béjart, Ludmilla Tcherina]. V New Yorku se je izpopolnjeval še v sodobnem baletu. Deloval je kot koreograf, dramaturg, režiser, scenograf in baletni mojster. Sodeloval je z znanimi baletnimi umetniki in ustvarjal v več kot štiridesetih svetovnih gledališčih [pogosto tudi v Ljubljani]. Postal je eden vodilnih koreografov, umetnik svetovnega slovesa in bil med drugim direktor baletov v Lizboni, Lyonu, Zagrebu in New Yorku v Metropolitanski operi. Njegov opus obsega več kot sto stvaritev, vključno z opernimi, filmskimi in televizijskimi deli. 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Za svoje delo je prejel številne mednarodne in domače nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada za Triptih Beethoven-Wagner (1986) in nagrado Vladimira Nazora za življenjsko delo (2003). 

Viri in literatura

Osebni podatki. – Ivan Kreft: Kdo je kdo za Slovence. 1991. – Drago Bajt: Slovenski kdo je kdo, 1999. – Enciklopedija Slovenije, 16., 2002. – Uroš Smasek: Umetnik svetovnega slovesa. Ob sedemdesetletnici Milka Šparembleka na televiziji Slovenija. Ob sedemdesetletnici koreografa, dramaturga, scenografa in baletnega mojstra in petdesetletnici njegove umetniške poti. – V: Večer, 1999, št. 297. – O njem in njegovem delu je posnet dokumentarni film scenaristke Danice Dolinar in režiserja Vojka Vidmarja za TV-Slovenija. Članki o njem so objavljeni v revijah, časnikih in publikacijah doma in v tujini.