Stres, Mira,

dirigentka;kulturna ustvarjalka;organizatorka kulture 

Slika 
08.08.1909, Ljubljana, Slovenija 01.03.1983, Prevalje

Stres, Mira, učiteljica razrednega pouka in glasbe, režiserka, zborovodkinja (1909–1983); bila je ena od naprepoznavnejših pedagoških delavk svojega časa na Koroškem; odmevne so njene proslave, glasbene uprizoritve, mladinski orkestri in njeno pedagoško delo.

 

 

Življenje in delo

Stres, Mira, učiteljica in kulturno-prosvetna delavka, zborovodkinja, režiserka in ljubiteljska igralka. *Ljubljana, 8. 8. 1909; †Prevalje, 1983; od leta 1934 je živela na Prevaljah, pokopana je v Ljubljani. Oče Vladimir Koser. Poročena je bila z učiteljem in kulturno-prosvetnim delavcem Borisom Stresom; hči univ. dipl. biologinja Majda por. Popović.

Po osnovni šoli v Ljubljani je Učiteljišče in Srednjo glasbeno šolo končala v Mariboru (1929). V Pragi je nato zaključila dva semestra glasbenega konservatorija. Po prvem službenem mestu v Sv. Jakobu v Slovenskih Goricah jo je življenjska pot zanesla na Koroško, kjer se je leta 1933 zaposlila v osnovni šoli v Guštanju [na Ravnah] in nato v osnovni šoli na Prevaljah do upokojitve (1934–1971). Več kot trideset let je odkrivala nove oblike dela v razredu ter jih mentorsko posredovala mlajšim rodovom učiteljev. S svojim pedagoškim žarom, zagnanostjo in ustvarjalnostjo je vzgojila mnogo mladih, ki danes nadaljujejo njeno delo in prenašajo njeno ljubezen do glasbe in slovenske besede na mlajše rodove. Izgorevala in izgorela je za pedagoško in kulturno delo. Takoj na začetku svoje poklicne poti se je vključila kot igralka v prevaljsko sokolsko društvo, ki je do leta 1941 uprizorila vrsto iger. Med vojno je pomagala dr. Francu Sušniku na matičnem uradu in sodelovala v odporniškem gibanju. Mira Stresova je pripadala tistemu rodu slovenskih učiteljev, ki so z velikim odrekanjem orali ledino slovenskega šolstva po osvoboditvi, ob tem pa opravili ogromno dela v kulturi. Z njeno pomočjo je oživela kulturna dejavnost na Prevaljah. Ustanovila je ženski pevski zbor, igrala in režirala. Sprva je poučevala na šoli kot elementarka, pozneje pa kot predmetna učiteljica glasbe. Dolga leta je bila mentorica pionirske organizacije v šoli, aktiva DPM, njeni šolski pevski zbori so bili množični. Z veliko domiselnostjo je znala pripraviti razne prireditve, nastope s pevskimi zbori in orkestrom. Kot igralka je sodelovala v številnih uprizoritvah gledališke skupine na Prevaljah: Nepozabne so uprizoritve mladinskih dramskih del, spevoigre, baletne uprizoritve, za katere je najpogosteje napisala glasbo, režirala in priredila besedilo.

 

Dosežki in bibliografija

Uprizoritve DPD Svobode, v katerih je igrala: Fran Milčinski: Mogočni prstan, Moliere: Namišljeni bolnik, Robinzon ne sme umreti, Goldoni: Krčmarica Mirandolina itd. Uprizoritve predvojne gledališke skupine sokolskega društva: Schönherr: Vražja žena, Julij Horst: Nebesa na zemlji, F. Dobovišek: Radikalna kura, Hašek: Dobri vojak Švejk, Desetnica sirotica, P. Sjeverin: Spavaj, moja deklica, Walfied: Maksel, Kralj Matjaž, Miklavž prihaja, opereta Hmeljska princesa itd. Režije: Kresniček, Zvezdica Zaspanka, Pikapolonček, Županova Micka, Pajac, Zlata gos, Princesa in pastirček, Medved na obisku, Ukaz rdečega zmaja itd. 

Priznanja in nagrade

Zlata značka DPM (1963); občinsko priznanje za kulturno delo (1971–1972); Linhartova plaketa za gledališko dejavnost (1972); red zasluge za narod s srebrno zvezdo. 

Viri in literatura

Podatki hčerke Majde in drugi viri.  Greta Jukič: V spomin Miri Stresovi. – V: Koroški fužinar, 1983, št. 3. – Greta Jukič: V spomin Miri Stresovi. – V: Prosvetni delavec, 1983, št. 8. – Greta Jukič: Spomini. – V: Vigred, 1993/1994, št. 2.