Kopeinig, Jože,

direktor;duhovnik;organizator kulture 

Slika 
01.03.1941, Št. Peter na Vašinjah, Avstrija ,
Kopeinig Jože, duhovnik, rektor Doma prosvete v Tinjah, organizator in povezovalec kulturnih ustvarjalcev Koroške (1941); s svojim širokim delovanjem je Katoliški dom Sodalitas v Tinjah razvil v enega najaktivnejših točk živega jezikovnega dogajanja na avstrijskem Koroškem, duhovnega, izobraževalnega in kulturnega povezovanja koroških Slovencev. 

Življenje in delo

Kopeinig Jože, duhovnik, rektor Doma prosvete v Tinjah, organizator in povezovalec kulturnih ustvarjalcev Koroške; *Št. Peter na Vašinjah, 1941; živi v Tinjah. Oče in mati sta bila Slovenca.

Gimnazijo je obiskoval v Tanzenbergu, kjer je leta 1960 opravil maturo. Končal je študij bogoslovja v Celovcu (1966) in po dvoletnem kaplanovanju leta 1968 prevzel vodenje katoliškega doma v Tinjah. Dom Sodalitas v Tinjah, katerega srce je Jože Kopeinig, je pod njegovim vodstvom prerasel v sodobno in prodorno ustanovo, v kateri imajo poleg duhovnikov in slovenskih vernikov s Koroške prostor tudi slovenski umetniki z obeh strani meje. Dom je postal ena najaktivnejših točk živega jezikovnega dogajanja na avstrijskem Koroškem, ustanova dialoga, duhovnega, izobraževalnega in kulturnega povezovanja koroških Slovencev. Sodeloval je pri časopisu Nedelja, najpomembnejšemu časopisu koroških Slovencev. Od 1992 do 2014 je bil predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu. Deluje tudi na humanitarnem področju, med drugim je mladim katehetom v najbolj revnih predelih sveta daroval tisoč koles. Povod za njegov angažma je vsakoletna majniška akcija organizacije MIVA, ki poteka pod geslom »Delegados de la Palabra – poslaniki Božje besede«.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Za svoje delovanje na področju izobraževanja odraslih je Jože Kopeinig prejel vrsto odličnih avstrijskih in slovenskih odlikovanj in priznanj, med drugim; leta 2006 je prejel priznanje ACS za promocijo učenja in znanja, za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih. 

Viri in literatura

Spletne povezave in drugi viri.

Intervju za radio Ognjišče ob prejemu nagrade ACS 2006: http://radio.ognjisce.si/sl/140/ssd/10352/ http://tvu.acs.si/priznanja/dobitniki/index.php?did=39&leto=2006 http://www.kath-kirche-kaernten.at/nedelja/vzariscu_detail/menedzher_slovenec_duhovnik1 - See more at: http://www.kath-kirche-kaernten.at/nedelja/vzariscu_detail/menedzher_slovenec_duhovnik1#sthash.og7486BN.dpuf http://sl.wikipedia.org/wiki/Nedelja_(%C4%8Dasopis)