Mešl, Pavel ,

kovinar;športni delavec;udeleženec NOB 

Slika 
23.01.1914, Sv. Peter na Kronski gori, Slovenija 21.01.1945, Kot pri Prevaljah
Mešl Pavel, športnik, kovinar (1914–1945); bil je udeleženec v NOB, od leta 1944 partizan v bataljonu VDV in komandant Narodne zaščite OF; deloval je kot vsestranski športnik; bil je član številnih društev, med njimi Smučarskega društva Prevalje, kjer je tekmoval v smuku, po njem so poimenovali tekmovanje v smuku z Uršlje gore Pavlov smuk. 

Življenje in delo

Mešl Pavel [ilegalno ime Gams], športnik, kovinar. *Sv. Peter na Kronski gori nad Dravogradom; 23. 1. 1914; †Kot [pri Prevaljah], 21. 1. 1945 [padel kot partizan]; živel je na Prevaljah, kjer je pokopan. Oče rudar Vincenc, mati Jedrt roj. Arih. Poročen je bil z družbeno delavko in uslužbenko Dragico Mešl roj. Wutte; hči profesorica angleškega in nemškega jezika s književnostima, lektorica za moderni nemški jezik mag. Erna Kožar roj. Mešl.

Po osnovni šoli na Prevaljah in obrtni nadaljevalni šoli v Guštanju [Ravne] se je zaposlil v Jeklarni grofa Thurna kot strugar. Vojaščino je služil v Nišu v balonskem oddelku v aviatiki (1935–1936). Bil je udeleženec v NOB, od leta 1944 partizan v bataljonu VDV in komandant Narodne zaščite OF. Pred drugo svetovno vojno je bil član Saveza metalskih radnika in KPJ (1940). Na Prevaljah je deloval kot vsestranski športnik; bil je član Slovenskega planinskega društva, Sokolskega društva (1933), Malgajevega stega skavtov, Koroške športne zveze [orodna telovadba: drog], Smučarskega društva, kjer je tekmoval v smuku, slalomu, smučarskih tekih in skokih in večkrat zmagal [leta 1935 v smuku z Uršlje gore].

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Diplome, plakete in pokali za smučarske dosežke. V njegov spomin je bilo medklubsko smučarsko tekmovanje pri Ravnjaku v Kotu nad Prevaljami poimenovano njemu v čast Pavlov smuk (19541971). 

Viri in literatura

Podatki hčerke Erne. – Alojzija Pavlin – Cvetka Lobasova: Dogodek pri Ravnjaku. – V: Koroški fužinar, 1953, št. 4. – Ivan Žunko: V spomin padlim. [Govor ob odkritju spominskih plošč v Kotu pri Ravnjaku in Pečníku]. – V: Koroški fužinar, 1982, št. 4.