Lorenci, Jožef,

humanitarni delavec 

Slika 
10.02.1922, Pameče pri Slovenj Gradcu, Slovenija 10.03.1992, Prevalje
Lorenci Jožef, humanitarni delavec (1922–1992); humano in prizadevno je bilo njegovo delo v krvodajalstvu, saj je bil med glavnimi organizatorji krvodajalstva RK Slovenije (19531973) in dvajset let predsednik in organizator krvodajalstva na Prevaljah. 

Življenje in delo

Lorenci Jožef, humanitarni delavec. *Pameče pri Slovenj Gradcu, 10. 2. 1922, +Prevalje, 10. 3. 1992; živel je na Prevaljah, kjer je pokopan. Oče kmet Pavel, p. d. Pogač, mati Frančiška roj. Krevh. Poročen je bil z Marijo roj. Mori; sinova metalurški tehnik Zdravko, rudarski tehnik Vladimir, hčerki prodajalka Dragica por. Avguštin in Ljubica por. Kuberne.

Osnovno šolo je obiskoval v Pamečah. Med drugo svetovno vojno je bil partizanski kurir, leta 1943 je bil nad Josipdolom ranjen. Domačini so ga prepeljali v bolnišnico v Maribor, tam so ga aretirali in odpeljali v zapor v Gradcu, odkoder se je med bombardiranjem Gradca po srečnem naključju rešil. Med vojno je izgubil starše in skoraj popolnoma je tudi izgubil vid in to ga je zaznamovalo za vse življenje. Živel je pri sorodnikih in si takoj po vojni osnoval lastno trafiko za prodajo tobačnih izdelkov, ki jo je moral opustiti. Zaposlil se je pri Tobačni tovarni Ljubljana kot prodajalec tobačnih izdelkov in časopisov sprva v Vuzenici (od 1946), nato na Muti in do upokojitve v trafiki na Prevaljah (19511974). Zaradi svoje invalidnosti, slepote, je moral v šestdesetih letih opraviti posebni tečaj za slepe in slabovidne prodajalce v Slovenj Gradcu. Pri delu v trafiki so mu občasno pomagali njegovi otroci, delo je dobro obvladoval samo s tipom. Njegovo dolgoletno nesebično humanitarno delo se je pričelo takoj po prihodu na Prevalje. Bil je predsednik in pozneje član Zveze vojaških vojnih invalidov Prevalje (od 1953), član občinskega odbora ZVVI Ravne na Koroškem, petnajst let je bil član Zveze slepih v Mariboru za Koroško, predsednik občinskega odbora RK Prevalje (19531989) in vsa leta član občinskega odbora RK Ravne na Koroškem. Humano in prizadevno je bilo njegovo delo na področju krvodajalstva, saj je bil med glavnimi organizatorji krvodajalstva RK Slovenije (19531973) in dvajset let predsednik in organizator krvodajalstva na Prevaljah.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura