Lampred, Pankarcij,

 

Slika 
12.05.1887, Šmartno pri Slovenj Gradcu 22.07.1954, Prevalje (Farna vas)
Lampret Pankracij, organist, mežnar in zborovodja (1887–1954); bil je organist in mežnar v cerkvi Device Marije na Jezeru na Fari na Prevaljah, zborovodja več pevskih zborov in režiser predstav Katoliškega prosvetnega društva na Fari. 

Življenje in delo

Lampred Pankracij, organist in mežnar in zborovodja. *Šmartno pri Slovenj Gradcu, 12. 5. 1887, †Prevalje (Farna vas), 22. 7. 1954; živel je na Prevaljah (od 1918), kjer je pokopan. Poročen je bil z Jožefo roj. Kotnik; sinovi skladatelj in svobodni kulturni ustvarjalec pri filmu France Lampret, geodet Jože, novinar Lojze [dolgoletni vodja slovenske postaje Radia Deutsche Welle v Kölnu, ki je vrsto let s slovenskimi oddajami predstavljal naše intelektulce in njihove dosežke in pomagal vzpostavljati vezi med slovensko intelegicenco in zahodom], hčerke Marija [Mara], Terezija [Rezika] por. Preglau in Ana [Anica] por. Kovač.

Po osnovni šoli v Šmartnem pri Slovenj Gradcu je končal triletno orglarsko šolo v Celju. Med prvo svetovno vojno je bil nekaj mesecev zaposlen v Grižah in nato organist in mežnar v cerkvi Device Marije na Jezeru na Fari na Prevaljah (1918–1954). Razdajal se je za svoj poklic in za družino, ko je moral po ženini smrti skrbeti za šest nedoraslih otrok. Poleg svoje službe se je kot najemnik ukvarjal tudi s kmetijstvom. Bil je zborovodja več pevskih zborov, tudi režiser ter fotograf in po njegovi zaslugi so ohranjene fotografije igralcev predstav Katoliškega prosvetnega društva in drugih prireditev na Fari. "Bil je solidno glasbeno izobražen … Odlično je obvladal liturgijo. Med vojnama, med zadnjo vojno in v prvih povojnih letih, je s svojim kulturnim delovanjem naši rodni Fari in Prevaljam gotovo vtisnil svojski pečat". (Lojze Lampret).

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Podatki hčerke Rezike in drugi viri.  Lojze Lampret: Pismo.  V: Bodi pozdravljena, Devica Marija … Ob stoletnici nove cerkve na Fari. 18901990. Prevalje, 1990.