Lahovnik, Friderika, magistra farmacije

 

Slika 
09.09.1918, Prevalje, Slovenija 24.01.2000, Slovenj Gradec
Lahovnik Friderika, magistra farmacije (1918–2000); ilegalno je oskrbovala partizane z zdravili, na Prevalje je pripeljala del proizvodnje tovarne farmacevtskih izdelkov Lek, po njeni zaslugi je bila uvedena proizvodnja mnogih novih zdravil. 

Življenje in delo

Lahovnik Friderika [tudi Fricka],  magistra farmacije. *Prevalje, 9. 9. 1918; †Slovenj Gradec, 24. 1. 2000; živela je v Ljubljani in na Prevaljah, kjer je pokopana.  Oče posestnik, lesni trgovec in podjetnik Franc Lahovnik (gl. čl.), mati Jožefa roj. Geršak; sestre Ana por. Raušl, Marija por. Prah, finančna knjigovodkinja  Elizabeta por. Ličen in Priska.

Po osnovni šoli na Prevaljah in Gimnaziji v Ljubljani in Mariboru (maturirala 1938) je v Zagrebu končala pred vojno prekinjeni študij farmacije (1947). Leta 1941 je bila skupaj s starši in sestro Prisko izseljena v Srbijo v Varvarin; leta 1943 se je družina po posredovanju sorodnika lahko vrnila v Avstrijo s prepovedjo vrnitve v domovino, le ona se je lahko zaposlila v lekarni v Celju, kjer je z zdravili ilegalno oskrbovala partizane. Po diplomi je po kratkotrajnih službovanjih v lekarnah po Sloveniji (Prevalje, Dobrna, Celje, Ljutomer) leta 1948 z dekretom prišla v ljubljansko tovarno zdravil Lek, kjer je v letih 1954–1968 vodila Lekov razvojni oddelek in se leta 1978 upokojila. Zaradi naklonjenosti domačemu kraju je leta 1975 pripeljala na Prevalje del proizvodnje tovarne farmacevtskih izdelkov Lek. Tu se je razvil eden najmodernejših obratov za proizvodnjo antibiotikov v Evropi. Sodelovala je pri vseh odločitvah o uvedbi novih programov in proizvodov. Po njeni zaslugi se je v proizvodnjo uvedlo mnogo novih zdravil. Predlagala je širjenje izbora zdravil na področje veterine in nato na področje kozmetike in na razne druge proizvode na osnovi naravnih učinkovin.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Odlikovanje predsednika republike SFRJ Josipa Broza Tita za uspešno inovativno delo v Leku. Ob 25-letnici farmacevtske družbe Lek na Prevaljah so ji leta 2003 odkrili spominsko ploščo z besedilom: "Mag. Friderika Lahovnik (1918–2000), vsem znana kot Fricka, je bila človek z izrazitim smislom za razvoj in proizvodnjo farmacevtskih izdelkov. V naših srcih ostaja kot sokrajanka, ki je Lek pripeljala na Prevalje. Prvi dami Leka na Prevaljah v zahvalo in spomin. Lekovci." 

Viri in literatura

Podatki nečakinje Lenke Sušnik in drugi viri.