Pilat , Gašpar ,

duhovnik 

Slika 
1644, Vrhpolje pri Vipavi, Slovenija 28.07.1706, Devica Marija na Jezeru nad Guštanjem (Na Fari, Prevalje)

Ustanovitelj dobrodelnih ustanov, župnik in generalni vikar pri Devici Mariji na Jezeru (1644); z darovi faranov je dal postaviti velik baročni oltar sv. Volbenka na Lešah iz leta 1680 in z bratom Jakobom poskrbel za štipendijski sklad.   

 

Življenje in delo

Bil je ustanovitelj dobrodelnih ustanov, SSae Theologiae Baccalaureus formatus, Archidiaconatus Vallis Junoniae Vicarius Generalis, župnik in generalni vikar; živel je v Farni vasi [na Prevaljah]; pokopan je ob guštanjski cerkvi Sv. Egidija [na Ravnah na Koroškem] in ima lep figuralni spomenik s podobo klečečega župnika v cerkvi; brat ustanovitelj dobrodelnih dijaških ustanov, župnik Jakob Pilat. Leta 1672 je bil vikar v Dobrli vasi, od leta 1678 do svoje smrti pa je bil eden najimenitnejših župnikov na Prevaljah in obenem generalni vikar v Podjunski dolini.

Z Ivanom Andrejem pl. Sichtenom sta uvedla beneficiat v Guštanju z naročilom, da poučuje tri sposobne učence, posebno v latinščini. Prva listina je datirana 1. januarja 1700 "v zahvalo dobrotnikom, ki so ga za časa študija podpirali". Ustanovil je Bratovščino sv. Jožefa in Bratovščino Brezmadežne Marije Device. Z darovi faranov je dal postaviti v zgornji leški cerkvi oltar sv. Volbenka in oltar sv. Izidorja (1680). Znana je listina iz leta 1685, v kateri se župnik Gašper Pilat huduje nas pliberško grajsko gospodo, ki si je svojila pravico nad Mežo in njenimi ribami, ter jih advokatsko zavrnil in dobil pravico, da so v Meži lahko lovili ribe. »Kaj, če se tudi nisem držal samo posta in sem dal loviti še druge dni, zato sem se pa omejil na kratek konec Meže, čeprav imam za pravico, da bi lahko lovil na vsem območju guštanjskega rihtarja, od Poljane do Kisele vode (v Dobrijah)!«

Ustanovil je dijaški sklad (ustanovo) za revne in nadarjene dijake fare Device Marije na Jezeru. S svojo ustanovo je omogočil študij marsikateremu dijaku prevaljske župnije. Zadnja štipendista (220 kron letno) sta bila dr. Franc Sušnik in Ožbe Lodrant v letih 1912–1916.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Slovenski biografski leksikon. – Dr. Franc Kotnik: Brata Jakob in Gašpar Pilat - dobrotnika našega dijaštva. – V: Čas, 1924. – Dr. Franc Kotnik: Gašpar Pilat. – V: Koledar Mohorjeve družbe, 1948. – Ervin Wlodyga: Naša pokopališča. – V: Koroški fužinar, 1976, št. 3. – Stephan Singer: Kultur- und Kirchengeschichte des Jauntales. IV. Band. Dekanat Bleiburg. Klagenfurt-Celovec, 1983. - Tone Sušnik: Paberkovanje o Fari o stoletnici cerkve, 1890-1990. - V: Bodi pozdravljena, Devica Marija … Ob stoletnici nove cerkve na Fari. 1890–1990. Prevalje, 1990. – Tone Sušnik: Življenje in delo doktorja Franca Sušnika, 1994. [Poglavje: Literarna tradicija v okolju Fare Device Marije na Jezeru]. - Ervin Wlodyga: Gašper Pilat (Kaspar Pillath). [V prispevku: Iz zgodovine dekanije Pliberk]. – V: Koroški fužinar, 2000, št.1. – Marija Suhodolčan Dolenc @ Margareta Jukič:  Biografski leksikon občine Prevalje, Prevalje 2005.