Huter, Alfonz ,

družbenopolitični delavec;trgovec 

Slika 
12.04.1911, Kočarji na Kočevskem, Slovenija 01.03.2000, Črneče
Hutter, Alfonz, družbeni delavec, trgovski pomočnik, železninar pri Teodorju Filipowskem na Prevaljah; "Z vzgledom, ne z besedo, ste nas učili skromnosti, poštenosti, natančnosti, doslednosti, olike … Pomagali ste pri delih za splošno družbeno dobro, ne za plačilo, temveč iz nagibov, ki so vredni človeka." (prof. Stanko Lodrant) 

Življenje in delo

Huter Alfonz je bil rojen v družini z enajstimi otroki. Brat, ki je bil advokat v Št. Pavlu v Labotski dolini, mu je priskrbel učno mesto v trgovini. Kot trgovski pomočnik je našel službo v Črni in nato v trgovini z železnino pri Teodorju Filipowskem na Prevaljah. Ker ni znal slovensko, mu je Filipowsky priskrbel učitelja Ožbeja Lodranta in kasneje je Alfonza, zvestega sodelavca, določil za svojega dediča. Po nacionalizaciji (1947) je bil do upokojitve zaposlen v Železarni Ravne kot vodja centralnega skladišča. Imel je pregled nad stotinami artiklov in po spominu je natančno vedel za njihovo mesto. Dejaven je bil v Planinskem društvu Prevalje in vsakomur je rad pomagal. Na Breznici so kolovoz od kmeta Skitka do Šaura poimenovali Alfonzova pot. "Z vzgledom, ne z besedo, ste nas učili skromnosti, poštenosti, natančnosti, doslednosti, olike … Pomagali ste pri delih za splošno družbeno dobro, ne za plačilo, temveč iz nagibov, ki so vredni človeka." (prof. Stanko Lodrant). 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Srebrni in zlati častni znak Planinske zveze Slovenije. 

Viri in literatura

Stanko Lodrant: "Evi biju". Kamenčki iz prevaljškega mozaika.  V: Koroški fužinar, 1990, št. 2. – Marija Suhodolčan Dolenc @ Margareta Jukič: Biografski leksikon občine Prevalje, Prevalje 2005.